İki ülke arasında 2022 yılında imzalanan Eğitim Alanında İş Birliği Anlaşması kapsamında Eğitimde Ortak Çalışma Grubu Toplantısı'nın ilki çevrimiçi olarak gerçekleştirildi.
İki ülke arasında yapılan ve ileride yapılması planlanan iş birliklerinin görüşüldüğü toplantıda öncelikle Kazakistan Eğitim Bakanı Gani Beysembayev, İstanbul'da meydana gelen 6.2 şiddetindeki deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini iletti.
Beysembayev'in geçmiş olsun dilekleri için teşekkür eden Bakan Tekin, "Bu vesileyle hem iyi günde hem kötü günde yanımızda olduğunuz için size teşekkür ediyorum." dedi. Kazakistan'ın 6 Şubat depremlerinde Türkiye'ye yaptığı yardımları da hatırlatan Bakan Tekin, toplantıda Kazakistan'ın Gaziantep Nurdağı'nda yaptırdığı okul inşaatından bahsederek bir kez daha teşekkür etti.
İki ülke arasındaki ortak köklü bağlara vurgu yapan Bakan Tekin, "Karşılıklı istişare sonucunda her türlü iş birliğini yapmaya hazırız. Ben bireysel anlamda gönül coğrafyası dediğimiz Türk coğrafyası ile ilişkilerin geliştirilmesi için müsteşar olarak çalıştığım dönemde ve rektör olarak çalıştığım dönemde çok çaba sarf ettim. İnşallah birlikte güzel şeyler yapmaya devam edeceğiz. Eğitim bakanlıklarının asli işi bu zaten. Dünya milletler camiasında dost ve kardeş olan ülkelerin bu kardeşliği pekiştirecek işler yapması eğitim bakanlıklarının işi. Biz Bakanlık olarak bu konuda iyi niyetimizi ve çalışmaların geliştirilmesi yönündeki çabamızı ortaya koyabiliriz. İki ülkenin Cumhurbaşkanları da bizi bu konuda teşvik ediyor." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin eğitim sistemiyle ilgili önemli bilgiler paylaşan Bakan Yusuf Tekin, "Biz son 20 yılda eğitim süreçlerinde ciddi bir atılım yaptık. Hem fiziki kapasitemizi hem de eğitimde teknolojik altyapıyı dünya standartlarının üzerine çıkardık. Aynı şekilde öğretmenlik nitelikleri ve öğretmen sayıları itibarıyla da ülkemizi üst sıralara taşıdık. Bunların sonuçlarını da PISA ve TIMSS'te aldık. 2024 sonunda açıklanan TIMSS sonuçlarında hem Avrupa hem OECD ülkeleri arasında ilk sıralarda yer aldık. Bunun dışında müfredatımızı beceri odaklı olarak yeniden ele aldık. Bunları yaparken Türkiye-Kazakistan iş birliği de olmak üzere kültürel değerlerle ilgili programlarımızı gözden geçirmiş olduk. Dolayısıyla bu konularda iş birliğine açığız. Aynı şekilde sizin eğitim sisteminizde bize vereceğiniz katkıları dinlemek isteriz." dedi.
Bakan Tekin, 55 ülkede 100 binin üzerinde öğrencisi olan Türkiye Maarif Vakfı (TMV) okullarının Kazakistan'da açılması konusunda verilen desteğin önemli olduğunu belirtti. Dünya genelinde geçerli olan ortak diploma programı üzerine kurgulanan TMV okullarının yer aldığı ülkelerdeki öğrencileri uluslararası rekabette çok güçlü yetiştirdiğini vurguladı.
Ayrıca mesleki ve teknik eğitimde ciddi bir mesafe kat edildiğini belirten Bakan Tekin, bu kapsamda mevcut programların revize edildiğini söyledi.
Öğretmen yetiştirme süreciyle ilgili olarak hızla gelişen dünyaya uyum sağlamak için öğretmen yetiştirme standartlarında da yeniliğe gidilmesi gerektiğini aktaran Bakan Tekin, "Öğretmenlerimizin mesleki yeterliliklerini artıracak bir süreç içine girdik. Bu konuda da tecrübelerimizi paylaşmaktan mutluluk duyarız. Karşılıklı olarak tecrübelerimizi paylaşırsak çok faydalı şeyler yapacağımıza inanıyorum." dedi.
Kardeş okul sayısının artmasının da iki ülke arasındaki bağı kuvvetlendireceğini ifade eden Bakan Tekin, "İlişkilerimizi geliştirmek istiyoruz, bu net ama bunu yaparken de karşılıklı etkileşim içinde olmak istiyorum. Biz tecrübelerimizi, birikimlerimizi sizinle paylaşacağız; biz de sizin tecrübelerinizden faydalanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı. MEB tarafından geçtiğimiz yıl Eğitim Teknolojileri Zirvesi geleneği başlatıldığını aktaran Bakan Tekin, haziran ayında ikincisi yapılacak olan zirveye Kazakistan'ı davet ederek stant açmalarını ve tecrübelerini paylaşmalarını istedi.
"Türkiye ile iş birliği yapmaktan mutluluk duyuyoruz"
Kazakistan Eğitim Bakanı Gani Beysembayev de Türkiye ile yapılan iş birliği nedeniyle mutluluk duyduklarını ifade etti. Ülkesinde hayata geçirilen eğitim gelişmelerini anlatan Beysembayev, Kazakistan'da son yıllarda okullarla ilgili altyapı çalışmalarına ağırlık verdiğini söyledi. Beysembayev, ayrıca kendi müfredatlarını gözden geçirerek uluslararası standartlara göre revize ettiklerini ifade etti.
Bakan Tekin'i ekim ayında yapılacak olan iki büyük organizasyon için Kazakistan'a davet eden Beysembayev, "İlk defa uluslararası büyük çaplı bilim konferansı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Orada sizi ağırlamaktan mutluluk duyacağız. İkinci olarak da Türk dünyasının manevi başkenti olan Aktav şehrinde, Kazakistan'ın 2025 yılını 'Çalışma Meslekler Yılı' ilan etmesi kapsamında büyük bir organizasyon planlanıyoruz. Orada da sizi görmek ve ağırlamak istiyoruz." dedi.
Toplantıya Astana Büyükelçisi Mustafa Kapucu, AB ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Tuba Korkmaz, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Mustafa Canlı, Ortaöğretim Genel Müdürü Halil İbrahim Topçu, Astana Eğitim Müşaviri Ömer İnan ve Almatı Eğitim Ataşesi Ayhan Korkmaz da katıldı.